Ostatnio na Forum

Przemo - 18:14; 19 października 2016
Cement - 10:48; 25 lutego 2015
Judith Myers - 09:58; 25 lutego 2015

Ludzie grozy

« powrót
Lloyd Kaufman

STANLEY LLOYD KAUFMAN JR. (urodzony 30 grudnia 1945 roku w Nowym Jorku) to jeden z najbardziej cenionych twórców kina klasy B, współzałożyciel wielbionej przez jednych, a znienawidzonej przez innych wytwórni Troma. Jego przygoda z filmem rozpoczęła się w latach 60., kiedy to był studentem sinologii na Uniwersytecie Yale. Podczas studiów poznał Roberta Edelsteina i Erica Shermana (jego kolegami z rocznika byli również Oliver Stone i George W. Bush), którzy zaszczepili w nim miłość do kina. W roku 1966 przerwał naukę i przyłączył się do Amerykańskiego Korpusu Pokoju, z którym wysłany został do Czadu. Spędził tam około roku i można przypuszczać, że to, co przeżył w Afryce, stało się poniekąd zalążkiem tego, co oglądać możemy w filmach Tromy. Jak przyznaje w swojej autobiografii, przyszło mu spotkać się z dengą, kilkunastoma rodzajami biegunki, a nawet złapać tak wysoką gorączkę, że zaczął mieć halucynacje – wydawało mu się, że na jego żołędzi wyrosła para oczu. Kto zna jakieś filmy z założonej przezeń wytwórni, temu powyższe opisy powinny wiele rzeczy rozjaśnić. Będąc w Czadzie Kaufman nakręcił też swój pierwszy film – na szesnastomilimetrowej taśmie uwiecznił moment, kiedy to miejscowa ludność zarzynała świnię.

Po powrocie na Yale został producentem filmu Edelsteina, „Rappaccini”, który opłacił z pieniędzy zarobionych pracując na stacji benzynowej. Niedługo później nakręcił swój pierwszy film – „The Girl Who Returned”. Owo dzieło opowiadało o żeńskiej drużynie uprawiającej softball (gra przypominająca baseball), a chodziło w nim głównie o pokazanie biegających bez stanika aktorek. Może trudno w to uwierzyć, ale ten czarno-biały film spodobał się filmowcom z Yale i Harvardu. Po ukończeniu studiów w 1968 roku zatrudnił się w Cannon Pictures, gdzie przez dwa lata współpracował z Johnem G. Avildsenem („Rocky”, „Karate Kid”) przy filmach „Joe” i „Cry Uncle!” W tym czasie nakręcił też „The Battle of Love’s Return” (1970) i „Big Gus, What’s the Fuss?” (1972) Był również scenarzystą i producentem „Sugar Cookies” (1973) – filmu będącego hołdem dla „Zawrotu głowy” Hitchcocka. Co ciekawe, współproducentem „Sugar Cookies” był trzydziestoparoletni wtedy Oliver Stone. Mimo iż tym trzem filmom nie udało się powtórzyć sukcesu „The Girl Who Returned”, Kaufman nie zraził się i kręcił dalej.

W 1974 roku wraz ze swoim partnerem w interesach, Michaelem Herzem, założyli wytwórnię filmową Troma, zapewne nie przypuszczając, że trzydzieści pięć lat później będą mieli tysiące wiernych fanów na całym świecie, w tym w kręgach hollywoodzkich twórców, a na koncie kilka filmów, które okrzyknięto kultowymi. Wynajęli mały pokoik w nowojorskim biurze, które stało się ich siedzibą. Z budżetem wynoszącym trzysta dolarów niewiele mogli zrobić, toteż Kaufman współpracował przy kilku hollywoodzkich produkcjach, takich jak „Rocky” czy „Gorączka sobotniej nocy”. Ponieważ i to nie wystarczyło na nakręcenie kolejnych filmów, musieli poszukać współpracowników. Padło na Joela M. Reeda i jego film „Bloodsucking Freaks”, którego Troma była producentem. Film dobrze się sprzedał; dziś mówi się, że główną przyczyną jego sukcesu było niezwykłe okrucieństwo i bezsensowność. Jednak bez względu na to, jak było, ważne jest, że znalazły się pieniądze na kolejne produkcje. Powstały „Squeeze Play!” (1980; w Polsce wydany na VHS pod tytułem „Gra”), „Waitress!” (1981), „The First Turn-on!” (1983). Prawdziwy przełom nastąpił jednak po ukazaniu się w magazynie „Variety” artykułu zatytułowanego „The Horror Film is Dead”. Przeczytał go Kaufman, który postanowił nakręcić własny horror. Od czasu, kiedy pracował na planie „Rocky’ego”, po głowie chodziło mu zrealizowanie filmu, którego akcja miałaby rozgrywać się na siłowni. Wymyślił więc scenariusz produkcji wstępnie zatytułowanej „Health Club Horror”, którego bohaterem jest gamoniowaty i niepopularny chłopak imieniem Malvin. Nieszczęśnik wpada do beczki z substancjami radioaktywnymi, w wyniku czego zamienia się w mutanta. Ponieważ ma dobre serce, postanawia wykorzystać swoją nadludzką siłę do walki ze złem. Tak oto narodził się Toxic Avenger – bohater, który przyniósł Tromie sławę, zapewnił nieśmiertelność, miejsce w historii filmu oraz stał się początkiem złotej ery wytwórni.

Chociaż w założonej przez Kaufmana firmie nigdy później nie powstał megahit na miarę „The Toxic Avenger” (w Polsce wyświetlany przez Wizję Jeden w latach 90. pod tytułem „Toksyczny Mściciel”), sympatyczny mutant przetarł szlaki i wyznaczył kierunek, w jakim rozwinęła się Troma. Kaufman w ciągu dwudziestu pięciu lat nakręcił kilka innych horrorów, m.in. trzy kontynuacje Toxic Avengera oraz pozwolił na zaistnienie wielu innym twórcom niskobudżetowego kina. Wytwórnia zyskała fanów na całym świecie, dla których rokrocznie organizowany jest Tromadance Festival, na którym wyświetlane są filmy niskobudżetowe z całego świata. Najlepsze z nich zostają wydane przez Tromę na DVD, tak by każdy zainteresowany mógł je obejrzeć w domowym zaciszu. Kaufman poza reżyserią i produkcją zajmuje się również pisaniem scenariuszy, jak również aktorstwem – pojawia się w epizodycznych rolach w wielu produkcjach Tromy.

W 1983 roku poślubił Pat Swinney Kaufman, z którą ma trzy córki. Do jego ulubionych reżyserów należą Kenji Mizoguchi, John Ford, Ernst Lubitsch i Stan Brakhage. Nie ukrywa również swojej fascynacji twórczością Monty Pythona, którzy wywarli na niego niemały wpływ. Jest także autorem książek – napisał kilka podręczników dla początkujących filmowców („Make Your Own Damn Movie!”, „Direct Your Own Damn Movie!” i „Produce Your Own Damn Movie!”), biografię („All I Needed to Know About Filmmaking I Learned from »The Toxic Avenger«”) oraz powieść na podstawie swojego najpopularniejszego filmu („The Toxic Avenger: The Novel”). Filmy kręcił również pod pseudonimami Samuel Weil (1979-1986) i H. V. Spyder.

Wybrana filmografia
1969: The Girl Who Returned
1971: The Battle of Love’s Return
1973: Big Gus, What’s the Fuss?
1979: Squeeze Play! (Gra )
1981: Waitress!
1982: Stuck on You!
1983: The First Turn-on!
1984: The Toxic Avenger (Toksyczny Mściciel )
1986: Class of Nuke’em High (Szkoła pachnąca plutonem )
1988: Troma’s War
1989: The Toxic Avenger II
1989: The Toxic Avenger III: The Last Temptation of Toxie
1990: Sgt. Kabukiman N.Y.P.D.
1996: Tromeo and Juliet
1998: Terror Firmer
1999: Troma’s Edge TV (serial emitowany do 2001 roku)
2000: Citizen Toxie: The Toxic Avenger IV
2002: All The Love You Cannes!
2003: Tales from the Crapper
2005: Make Your Own Damn Movie!
2006: Poultrygeist: Night of the Chicken Dead
2008: Splendor & Wisdom
2009: Direct Your Own Damn Movie!
2011: Toxic Twins: The Toxic Avenger V

data: 20:04; 11 listopada 2009     autor: Jacek „Pottero” Stankiewicz