Ostatnio na Forum

Przemo - 18:14; 19 października 2016
Cement - 10:48; 25 lutego 2015
Judith Myers - 09:58; 25 lutego 2015

Ludzie grozy

« powrót
Tobe Hooper

 Tobe Hooper urodził się 26 stycznia 1943r w Austin. Gdy był nastolatkiem kręcił filmy, w których często występowali jego szkolni koledzy. W 1962r zapisał się na listę studentów Uniwersytetu Austin w Texasie. Pracował w radiu i telewizji. Doświadczenie zdobywał kręcąc filmy dokumentalne i reklamówki. Jego debiutem był powstały w 1970r film pt: "Eggshells". Horror "Texas Chainsaw Massacre" z 1974r jest jego największym dziełem i obrazem kultowym. Aktualnie jego filmy nie cieszą się już tak dużą popularnością (np: "Kostnica"), co skłoniło Hoopera do pracy w telewizji. Ma syna Williama.

filmografia


Lata 70
1979: Ciemność (Dark, The)
1979: Miasteczko Salem (Salem's Lot)
1977: Zjedzeni żywcem (Eaten Alive)
1974: Teksańska masakra piłą mechaniczną (Texas Chain Saw Massacre, The)

Lata 80
1989-1996: Opowieści z krypty (Tales from the Crypt)
1988-1990: Koszmary Freddy'ego (Freddy's Nightmares)
1986: Teksańska masakra piłą mechaniczną 2 (Texas Chainsaw Massacre 2, The)
1986: Najeźdźcy z Marsa (Invaders from Mars)
1985-1989: Equalizer, The
1985: Siła witalna (Lifeforce)
1985-1987: Niesamowite historie (Amazing Stories)
1982: Duch (Poltergeist)
1981: Lunapark (Funhouse, The)

Lata 90
1999: Apartament dla diabła (Apartment Complex, The)
1997: Perversions of Science
1996-1997: Mroczne niebo (Dark Skies)
1995-1996: Bez przeszłości (Nowhere Man)
1995: Maglownica (Mangler, The)
1993: Nocny terror (Night Terrors)
1993: Worek na zwłoki (Body Bags)
1991: Haunted Lives: True Ghost Stories
1990: I'm Dangerous Tonight
1990: Samozapłon (Spontaneous Combustion)

po 2000r
2008: Training Ground
2008: Untitled Tobe Hooper Project
2008: Krwawa masakra w Hollywood 2 (Toolbox Murders 2, The)
2006: Trapped Ashes
2006: Ghosts
2005: Kostnica (Mortuary)
2005: Mistrzowie horroru (Masters of Horror)
2004: Krwawa masakra w Hollywood (Toolbox Murders, The)
2002: Wybrańcy obcych (Taken)
2001: Niesamowite opowieści (Night Visions)

data: 23:26; 02 listopada 2009     autor: Paulina666