Ostatnio na Forum

Przemo - 18:14; 19 października 2016
Cement - 10:48; 25 lutego 2015
Judith Myers - 09:58; 25 lutego 2015

Ludzie grozy

« powrót
Alexandre Aja

Alexandre Aja wł. Alexandre Arcady - urodzony 7 sierpnia 1978 roku w Paryżu, obiecujący reżyser młodego pokolenia. Dorastał na planie filmowym. Jego ojciec Alexandre Arcady jest reżyserem i producentem a mama Marie-Jo Jouan znaną dziennikarką stacji France 2 i krytykiem filmowym. W wieku 18 lat otrzymał nominacje do Złotej Palmy w kategorii najlepszy film krótkometrażowy za 10minutowy "Over the Rainbow"(1997). Debiutancki film fabularny "Furia" (1999) oparty na opowiadaniu argentyńskiego pisarza Julio Cortazara nie zdobył jednak uznania krytyków i widowni. Aja musiał czekać 3 lata na nakręcenia kolejnego obrazu. Horror "Blady strach" (2003) został doceniony na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w katalońskim Sitges. Aja otrzymał za ten film nagrodę dla najlepszego reżysera oraz Grand Prize of European Fanasy Film in Silver. Cecile De France odtwórczyni głównej roli otrzymała nagrodę dla najlepszej aktorki. Jury doceniło również pracę charakteryzatora Giannetto De Rossi. Potem w 2006r Alexandre nakręcił remake kultowego horroru Wesa Cravena z 1977r pt: "Wzgórza mają oczy". Aja pracował na stanowisku drugiego reżysera przy filmach ojca: „La-bas... mon pays” (2000), „Entre chiens et loups” (2002) i „Mariage mixte” (2004). Alexandre jest współautorem scenariuszy do wszystkich wyreżyserowanych przez siebie filmów. Pracuje z przyjacielem Grégorym Levasseur. Alexandre Aja jest żonaty z reżyserką i scenarzystką Lailą Marrakchi.

filmografia
 
lata 90

1997: Over the Rainbow
1999: Furia

po 2000r

2003: Blady strach (Haute Tension)
2006: Wzgórza mają oczy (Hills Have Eyes, The)
2007: Waiting, The
2007: Black Hole
2008: Piranha
2008: Mirrors

data: 23:18; 02 listopada 2009     autor: Paulina666