Ostatnio na Forum

Przemo - 18:14; 19 października 2016
Cement - 10:48; 25 lutego 2015
Judith Myers - 09:58; 25 lutego 2015

Ludzie grozy

« powrót
Shaun Hutson

Shaun Hutson (ur. 1958), angielski pisarz horrorów i thrillerów. Jego powieści charakteryzują się dużą dozą brutalności, dzięki czemu pisarz zyskał przydomek „Szekspira gore”. W swych utworach porusza rozmaitą tematykę, na koncie ma już 28 książek.

Życie nie rozpieszczało młodego Hutsona – został wydalony ze szkoły, co zmusiło go do poszukiwania rozmaitych źródeł utrzymania. Pracował min. jako barman i sprzedawca w sklepie, jednak ze wszystkich miejsc pracy był zwalniany. Przełomowy dla Hutsona okazał się rok 1982, kiedy to wydana została jego debiutancka powieść pt. „Ślimaki”. Fabuła tego horroru była bardzo prosta, bohaterowie płytcy, ale odznaczał się on dużą ilością dobrze napisanych krwawych scen, dzięki czemu uzyskał spore uznanie, pozwalając autorowi rozwinąć skrzydła. W 1982 r. ukazała się także jego kolejna powieść, „The Skull”. W kolejnych dwóch latach wydany został psychologiczny thriller „Spawn” oraz horror „Erebus”, które to książki ugruntowały popularność i pozycję autora.

Uzyskawszy finansową niezależność, pisarz przeprowadził się w 1986 r. do Buckinghamshire, a jego kariera nabierała rozpędu. W 1987 r. światło dzienne ujrzała jedna z jego najlepszych powieści grozy – „Deathday” („Dzień śmierci”). Koniec lat 80-tych upłynął natomiast w twórczości Hutsona pod znakiem horrorów o wątkach historycznych i politycznych: wydana w 1989 r. „Nemesis” opowiada tajemnicy, której korzenie sięgają II wojny światowej, a „Renegades” („Renegaci”) z 1990 r. poruszają żywy wciąż temat konfliktu w Irlandii Północnej, sprawnie łącząc go z wątkiem poszukiwań nieśmiertelności.

Także i w późniejszym okresie swej twórczości Hutson udowodnił, iż poruszanie kontrowersyjnych pod względem społecznym i politycznym tematów nie jest dla niego tabu – głównym wątkiem jednej z najnowszych powieści pisarza, „Unmarked Graves” (2007) jest konflikt na tle rasowym w miasteczku w Wielkiej Brytanii. Natomiast najnowszą powieścią Hutsona jest „Body Count”, opowiadający o grupie morderców transmitujących swoje zbrodnie poprzez internet.

Twórczość Shauna Hutsona przyciągnęła też uwagę filmowców – w 1988 r. Juan Piquer Simon nakręcił „Slugs”, niskobudżetową ekranizację debiutanckiej powieści angielskiego autora. W 2005 r. Hutson wystąpił jako aktor w horrorze „Forest of the Damned” Johannesa Robertsa, grając samego siebie. W finale filmu pisarz jest rozszarpywany przez zamieszkujące tytułowy las upadłe anioły.

Czas na kilka ciekawostek. Hutson poza powieściami opublikowanymi pod własnym nazwiskiem pisał też pod kilkoma pseudonimami, min. Tom Lambert („Task Force Battallion”, 1983), Nick Blake („Chainsaw Terror”, 1984) i Frank Taylor („The Uninvited 2: The Visitation”, 1984). Prywatnie pisarz jest wielkim fanem klubu piłkarskiego Liverpool FC (kibicom i piłkarzom The Reds zadedykował zresztą powieść „Renegaci”), jest bywalcem na stadionie Anfield Road. Pasją Hutsona jest też kino, jak sam twierdzi obejrzał ponad 10.000 filmów. Pisarz ma też specyficzne gusta muzyczne, słucha przede wszystkim heavy metalu, do którego to gatunku niejednokrotnie nawiązywał w swoich książkach.

Z horrorami Shauna Hutsona mogą się zapoznać także polscy czytelnicy. Nakładem wydawnictwa Phantom Press International ukazały się nad Wisłą min. „Dzień śmierci” i „Renegaci”, natomiast wydawnictwo PiK w serii „Mistrzowie grozy” wydało debiutancką powieść Anglika – „Ślimaki”.

Wybrana bibliografia:
 

  • „Slugs” (1982) [„Ślimaki”]
  • „The Skull” (1982)
  • „Spawn” (1983)
  • „Erebus” (1984)
  • „Shadows” (1985)
  • „Deathday” (1987) [„Dzień śmierci”]
  • „Renegades” (1990) [„Renegaci”]
  • „Heathen” (1993)
  • „Stolen Angels” (1996)
  • „Purity” (1998)
  • „Hybrid” (2002)
  • „Hell To Pay” (2003)
  • „Twisted Souls” (2005)
  • „Unmarked Graves” (2007)
  • „Body Count” (2008)
data: 05:21; 21 listopada 2009     autor: Cezary Namirski vel. Cement